© 2011 Ann

De Meloenboom – Calycanthus Floridus

Al jaren staat dit struikje in de tuin, het schijnt ook een waardplant te zijn, eigenlijk heb ik het originele struikje jaren verwaarloosd, nu staat een stek ( 2 bij 2mtr.) op een bijna ideale plek en geniet ik er elke dag van. Het is de naar meloen geurende heester – Calycanthus Floridus

Het “meloenboompje’ of de ‘specerijstruik’ (Calycanthus) is een struik die niet te groot wordt en geschikt is voor een kleine tuin. Houdt van veel zon en matig natte voeten.

Wanneer de jonge twijg wordt doorgesneden, komt een kruidige, zoete geur je tegemoet. Het is direct te associëren met de geur van een meloen en een afgesneden twijgje doet het goed in Potpourri. Wanneer de struik in bloei staat, is er constant een meloengeur aanwezig.

April begint het uitlopen van de takken, op zich is dit al mooi.

In juni begint de bloei. De knoppen zijn voor het uitkomen bruinviltig en klein van stuk. De bloembladen zijn 4 – 5 cm groot en hebben een warm roodbruine kleur. Eind september begin oktober eindigt de bloei. Uitgebloeide bloemen zijn veranderd in bruinzwarte vruchtenbottels.

  Calycanthus is heel makkelijk te vermenigvuldigen: buig een twijg over de grond en zet die zodanig vast dat de twijg permanent in contact met de grond is. Na verloop van tijd schiet de twijg vanzelf wortel en kan de plant worden losgeknipt van de moederplant. Of snij een tak af, uiteinde bijsnijden en diep in de grond steken, niet in de zon.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.