© 2011 Ann

De wilde bosaardbei- Fragaria vesca

Jaren geleden van mijn nicht Hendi een huiskamer plantje gekregen, die ik later in de tuin heb gepoot. Het is waarschijnlijk de Fragaria Vesca – Een botanisch kleine aardbei. Ik heb net gelezen dat deze eetbaar zijn,maar heb ik wel de goede bosaardbei?, even afwachten of de bloemetjes geel of wit zijn, anders heb ik te maken met de schijnaardbei, de Potentilla indica, waar geen smaak aan zit. Het kleurtje rood spreekt mij meer aan, daarom mag het woekeren door de tuin en gebruik ik hem vaak als opvulling in bloempotten of hanging baskets.

Bron – Wikipedia

Wetenswaardigheden       (uit website : www.wildeplanten.nl/bosaardbei
‘Bei’ komt via het Franse baie uit het Latijn baca (bes). Vroeger werd de bosaardbei in verband gebracht met Venus. De plant diende om de huidskleur te verbeteren en rimpels en sproeten te bestrijden. Een moes van bosaardbeien werd op het gezicht aangebracht en moest een hele nacht inwerken. Winterhanden en wintervoeten dacht men te kunnen voorkomen door in de zomer de handen en voeten in te wrijven met de moes. Uit het blad werd een stof gewonnen voor dranken, siroop en jam. De bladeren zijn geschikt voor toevoeging aan kruidenthee of salade. Vruchten van Bosaardbei hebben een meer uitgesproken smaak dan die van de gekweekte aardbei. Ze smaken fris en zijn geschikt voor vruchtensalades, de vruchten “aardbeien” zijn rijk aan vitamine C, looistoffen en mineralen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.