© 2011 Ann

Hondsroos – Rosa Canina

Deze rozenbottel ziet er zo gaaf  en gezond uit, misschien heeft  Anne nog een gezonde tip of een ander ideetje voor het verwerken van rozenbottels dan  de geijkte pot jam?

Na googelen is mij duidelijk geworden, dat je de bottels beter voor decoratie kunt gebruiken, de pitjes smaken bitter en het is allemaal erg veel werk met handschoenen aan. De bloemen worden door de bijen bestoven. het woord ,,Honds”stamt uit de antieke geneeskunde, de plant werd gebruikt tegen hondsdolheid.

Rozenbottelthee van gedroogde vruchten lijkt mij de beste optie. Na googelen kom je  in Zweden terecht, als dessert de Nyponsoppa ( rozenbottelsoep ) met slagroom en amandelkoekjes. Niet echt geschikt om af te vallen, daar heb jij gelijk in Anne, maar misschien wel het proberen waard, omdat er geen kilo’s suiker aan toegevoegd worden.

Tip
Je kan de ontpitte rozenbottels ook in de handel kopen. Dan zijn het meestal geen mooie helftjes die je op een blokje Belgische kaas kan steken samen met een blaadje munt of citroenmelisse. Maar als je een zoetzure saus wil maken, ga dan gerust je gang.

Hoe maak ik thee van rozenbottels en waarvoor is die goed?

Gecultiveerde rozen uit de tuin kan je niet gebruiken. Voor de thee heb ik het hier dus over wilde roosjes
In rozenbottels zitten heel wat vitamine C. Ik pluk de bottels, was en droog ze in bijv. kartonnen botervlootjes. Dan plet ik ze en bewaar ik ze op een donkere plek.
Als je wilt, mag je eerst alle kerntjes eruit doen, maar dat hoeft niet.
Neem nu een theelepel van de kerntjes gemengd met wat haartjes en schilletjes, want veel meer is het niet.
Overgiet met een kop kokend water, laat 15 minuten trekken en geniet van je thee. Je moet de bottels echt wel pletten, anders lukt het niet om er thee van te maken. Droog de bottels en maak ze dan stuk in een keukenrobot.

Tip
Je kan de gekneusde rozenbottels ook kopen in een natuurwinkel of bij de apotheker. Je hebt daar zelfs de keuze. Met pitten of zonder. Om thee te maken hoeven de pitjes er echt niet uit.

 

website: www.afvallenmetanne.nl

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.