© 2011 Ann

Gaatjes in de hazelnoten.

Allemaal gaten in de hazelnoten.

De schuldige?…de Hazelnootboorder -( Curculio nucum) – oftewel snuitkever.

De kever leeft als larve van de zaden van de hazelaar. Het vrouwtje legt een eitje in de hazelnoot wanneer de vruchtwand nog zacht is. De larve vreet zich een gat door de wand op het moment dat de noot zich los laat van de boom en op de grond valt. Op ongeveer 15 centimeter diepte  gaat de larve zich verpoppen, overwintert daar; de periode onder de grond kan soms wel twee tot drie jaar in beslag nemen.

De snuit heeft een lange sabel-achtige  vorm, bij vrouwtjes zelfs nog langer dan hun lichaam, de snuit kromt omlaag en voorbij de basis zitten pas de antennes. In Turkije laten ze aaltjes los in de grond om de kever te bestrijden, echter dat zie ik ons hier niet zo gauw doen in onze stadstuintjes.

Foto – website: http://xterminator.nl/voorraadaantasters/hazelnootboorder/

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.