© 2011 Ann

De Monnikskap – Aconitum fischerie

De Monnikskap (aconitum fischerie).

Een plant die heel veel hommels aantrekt.  In mijn tuintje laat ik de plant maar z’n gang gaan, ik heb wel eens de tip opgevolgd  om de plant te toppen tijdens de groei, daar ben ik maar mee gestopt, het resultaat was nihiel, voor mensen is de plant behoorlijk giftig, zelfs het sap van stelen en bladeren dringt door op de huid. Het gruwelverhaal dat ik gelezen heb over monnikskap en  heksen is dat de heksen zichzelf en de bezemsteel insmeerde met een zalf waar ook monnikskap in was verwerkt, daardoor gingen zij hallucineren en dachten dat zij konden vliegen. Echter zij waren zo stoned als een garnaal. Monnikskap bevat het zenuwgif Aconitine en veroorzaakt verlammingsverschijnselen.

Bij de oude Grieken op het eiland Ceos moesten oude lieden, die niet meer productief waren in de maatschappij, het gif innemen van de Monnikskap.

Dan is er nog het volksverhaal over Donar/Thor over bestrijding van wolven. Thorhoed – een ander woord voor Wolfskruid of Monnikskap.

www.plantaardigheden.nl

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.