© 2011 Ann

Groot koolwitje

Het groot Koolwitje ( Pieris brassicae ) is regelmatig te vinden op de astertjes en andere bloemetjes in de tuin. De waardplant is o.a.kool, in de buurt zijn toevallig ook volkstuintjes. Het vrouwtje heeft twee zwarte stippen op de bovenkant van de voorvleugel, het mannetje heeft geen stippen. De spanwijdte is 60-70 mm. De vlinder heeft minimaal 15 graden nodig. De rupsen kunnen een ware plaag zijn voor koolkwekers. Echter de rupsen worden geparasiteerd door de sluipwesp, die haar eitjes in de rups afzet….de larven eten de rups van binnenuit op.

Het koolwit mannetje laat na bevruchting op het vrouwtje een geur achter, daar komt weer een minuscuul sluipwespje op af, lift mee met het vrouwtje totdat zij haar eieren legt, vervolgens legt het wespje haar eieren in die van de vlinder. Het verbaast mij dat er nog vlinders rond dwarrelen. Men wil het sluipwespje inzetten om zo biologisch de rupsen te kunnen bestrijden.

IMG_1920Rups op boerenkool

www.soortenbank.nl

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.