© 2011 Ann

Kleine vos

De Kleine Vos ( Aqlais urticae) is een standvlinder, de vleugellengte zit tussen de 27 – 32 mm. De waardplant is de grote brandnetel, de vlinder overwintert  op vochtige, koele plaatsen in bomen en gebouwen. De kleine Vos lijkt op de grote Vos, de grote Vos heeft geen blauwe maantjes op de voorvleugels en vier zwarte stippen op zijn voorvleugels. Het is allemaal niet goed te zien op de foto’s. De grote Vos is zeer zeldzaam en wordt ernstig bedreigd.

De eitjes worden gelegd aan de onderzijde van de brandnetel, na 6 tot 10 dagen komen de rupsen uit om vervolgens na veelvraat te gaan verpoppen. Het popstadium duurt 8 tot 12 dagen. De tweede generatie gaat in Diapauze om te overwinteren. De eerste generatie wordt slechts 25 tot 60 dagen oud, terwijl de tweede generatie 280 dagen tot een jaar kan worden.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.