© 2011 Ann

“liefde” – symbool voor de vlinder

. Het vlindertje staat voor vrijheid van de ziel en geest. Ook kan de vlinder symbool staan voor alle positieve veranderingen in de maatschappij.

Veranderingen van alles om ons heen, beangstigend?. Volgens mij niet, bij de vlinder  gebeurt het al eeuwen, alleen wel in het klein. Ik las ergens dat wanneer de rups in de cocon een pop wordt,  gaat hij de “stille” fase in. In die fase wordt er een nieuw soort eiwit gevormd, die de aard van de cel definitief verandert. In het begin gaat dit in kleine aantallen, langzaam, ongestructureerd, zonder samenhang. En dus maakt het immuunsysteem van de pop dan ook korte metten met deze vreemde, andersoortige cellen-in-aanmaak : want verandering, dat wil de natuur vanuit beginsel niet……! Maar gedurende het proces van de metamorfose worden er steeds meer van die eiwitten gecreëerd, ze komen sneller, in grotere hoeveelheden en steeds meer gebundeld……: het immuunsysteem kan het niet meer aan en …geeft het op. Op dat punt verandert de rups in een wat soep-achtig hoopje, wat de voedingsbodem is van de nieuwe cel-soort. En deze cellen vormen dan weer het lichaam van de vlinder.

Een volledige gedaanteverwisseling, een transformatie,  een niet te stuiten natuurkracht.

De vlinder moet je wel aan het denken zetten, een vlinder danst, fladdert en neemt het kortstondige leven zoals het valt.

 

Ik heb de weinige vlinders die in mijn tuintje foerageerden en die ik heb waargenomen apart beschreven. Het leven van een vlinder gaat niet over rozen, maar uiteindelijk komt er toch iets moois uit tevoorschijn.

Dagpauwoog vlinder, de meest voorkomende vlinder in Nederland.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.