© 2011 Ann

Physalis alkekengi

De lampionplant (Physalis) is onderverdeeld bij de nachtschade familie.

De botanische naam Physalis betekent blaas.

De bloemen zijn giftig, aanraking met de plant kan een allergische reactie geven. De bloem trekt de doodshoofdvlinder aan, jammer deze heb ik tot nu toe nog niet waargenomen. De echte lampionplant is de Physalis alkekengi of jodenkers, afgeleid van de vorm van de vrucht, die doet denken aan de middeleeuwse hoofdbedekking van joden. De rode vruchten kunnen gegeten worden, zij bevatten  suikers, citroenzuur, vitamine c, Physaline ( zwak giftig en celdelingsremmend ), ijzer en de kleurstof carotenoïde.

-noot – bij de een is de bes wel eetbaar en bij een ander verhaal weer niet. In ieder geval de soorten Peruviana Edulis en Ixocarpa zijn wel eetbaar.In de middeleeuwen werden de rijpe bessen samen met druiven geperst en gegist. De verkregen wijn werd gedronken als middel tegen jicht, blaas en nieraandoeningen.

De bes heeft antibacteriële en antitumor eigenschappen.

Na de bloei drie weken lang de takken onderste boven hangen en laten drogen, klaar voor een droogboeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.