© 2011 Ann

Cicaden -en de dode bloemknoppen in de Rhododendron

Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom de Rhododendron dode bloemknoppen kreeg. Op een gegeven moment hoorde ik dat het door een beestje werd veroorzaakt en nu heb ik het beestje eindelijk gevonden. Slechts een centimeter groot is de Rhododendroncicade  (Graphocephala fennahi) en behoort tot de Helmcicaden. Zij zijn minder bekend dan de bladluizen en wantsen. Zij maken op spuug gelijkende schuimnesten oftewel het bekende koekoeksspuug.

Zij leven van plantensappen en zijn tevens het hoogst ontwikkeld op het gebied van een symbiotische relatie met bacteriën, die helpen bij het verteren van het voedsel. Er zijn ongeveer 40.000 verschillende soorten cicaden op onze planeet. De Cicaden zijn, omstreeks 1970 overgekomen/ meegelift vanuit Amerika via Engeland, en zo in ons land terecht gekomen.  Sindsdien worden de Rhododendrons geplaagd met de dode bloemknoppen veroorzaakt door de Cicaden. Mieren leven in de buurt bij een Cicade, omdat de cicade honingdauw afscheidt.

Op termietenkoninginnen na zijn het de langstlevende insecten, zij kunnen wel tot 8 jaar onder de grond verblijven.

De dode bloemknoppen bij een Rhododendron moeten echt verwijderd  en eigenlijk vernietigd worden, de Rhododendron  snoeien na de bloei is een optie..

De Cicaden zijn voor kruisspinnen ook een lekker hapje.

Bronnen: Wikipedia

website : www.rododendron.eu

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.