© 2011 Ann

Passiebloem – Fleur de la passion

 

 

 

De meest voorkomende passiebloem in ons landje is de Passieflora- caeralea – constance Elliott. De naam Passiebloem ontstond omdat men een link trok tussen het uiterlijk van de bloem en de bloeitijd,  de bloem zelf lijkt op een doornenkroon en de bloeitijd Maart -April was de tijd van Pasen, daarom werd een verband gelegd met de kruisiging. Passietijd -vastentijd – twee weken vóór Pasen.

Het is mij nog nooit gelukt om deze mooie klimmer over te houden in de tuin, daarom ben ik overgegaan tot het houden in bloempotten en ’s winters binnen te laten overwinteren. De bladeren bevatten een kalmerings en slaapmiddel, de MAO remmers – harmine – waar een drugs van wordt gemaakt. De plant beschikt over mimicry   om zich zo te kunnen beschermen tegen bladaantasting door rupsen van een vlinder. De plant maakt ronde, gele bolletjes  (nepeitjes ) op zijn stelen na, om zo de vlinder te kunnen misleiden en de vlinder genoodzaakt is een andere plant uit te zoeken voor haar eitjes. Na de bloei waren er bij mijn plantje geen vruchtjes, slecht een leeg omhulsel.

Veel informatie website :www.hewo.nl/passflora

– Passifloratuin Hoeve te Harskamp .

Bron wikipedia

Klik twee keer op een foto voor vergroting.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.