© 2012 Ann

Vreemde eend in de Grift

 

Opeens was hij er en elke keer zwom hij in De grift als ik net geen camera bij me had en als ik wel op pad ging met de camera, was hij nergens te bekennen . Maar vandaag  echter zwom hij zomaar recht op mij af,  De Muscovy duck – (Moschata Cairina) of muskuseend. Deze exoten komen oorspronkelijk voor in Midden en Zuid-Amerika en werden in de 16e eeuw door Spanjaarden en Portugezen naar Europa overgebracht met een van de belangrijkste reden het  beperken van de mug en insectenbevolking. Deze eenden eten de muggen larven in het water,  plukken vliegende insecten uit de lucht,  eten kakkerlakken, vliegen en maden, kruip en hoornbeesten en zelfs mieren en  de giftigste spinnen. Vaak worden de Barbaries ook ingezet op landbouwbedrijven om insecten, muggen en het onkruid op hun bedrijf te controleren, ook al het overtollige voedsel wordt opgegeten, nog voor het ratten kan aantrekken. De Barbary Duck is ook nog enige jaren gebruikt voor de foie gras, men heeft het ras gekruist met een ander ras om deze kwalijke praktijken nog efficiënter te maken.  De muscovy eend is een grote eend, het mannetje is twee maal het gewicht en de grootte van het wijfje, ongeveer vier kilo. De muskuseend heeft zowel klauwen als zwemvliezen. De Barbary Duck op de foto is een mannetje en hij fungeert met z’n grootte en rode huid -karunkels- aan de basis van de bek en rond de ogen ( nog feller van kleur tijdens  het paarseizoen)  als een vreemde maar mooie eend tussen de ,,gewone eendjes”.

In blik te koop: Canard de Barbarie.

Recept: De boutjes twee dagen lang pekelen in een zoutoplossing. Daarna  heel zachtjes konfijten in ganzenvet met hele knoflooktenen, blaadjes laurier, hele jeneverbessen totdat de boutjes mooi gaar zijn. De barbarie eend is vrij vet van zichzelf.

Website the Muscovy duck: www.mebosoft.com/eend/

Bronnen verschillende sites.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.