© 2012 Ann

Kwarts – Agaat – wit/paars

De naam kwarts komt van het Duitse “Quarz”( van Slavische oorsprong ). De oude Grieken gebruikten stukken kwarts om hun handen in de zomer mee af te koelen. Kwarts  behoort tot de meest voorkomende mineralen op de aardkorst – 12%  van het volume van de aardkorst bestaat uit kwarts – o.a. graniet en zand.  Men verdeelt kwarts in twee hoofdgroepen:

a- De macrokristallijne variëteiten, bestaan uit kristallen die met het zichtbare oog te zien zijn.

b- De cryptokristallijne variëteiten bestaan uit, voor het oog, onzichtbare kleine kristallen.

Agaat is een halfedelsteen en wordt ingedeeld bij kwarts. Agaat is genoemd naar de Achates ( tegenwoordig de Drillo genaamd ) een rivier in het zuiden van Sicilië waar de eerste agaat werd gevonden. Er zijn ongeveer 16 variëteiten agaten, van oudsher wordt de steen gedragen als geluksteen en als steen der genezing.

In diverse literatuur bij sterrenbeelden  hoort Agaat bij Waterman, Stier, Schorpioen en Tweelingen

Meer verhaaltjes over Agaat op website: .semoea.nl/edelstenen/agaat.html

Bron Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.