© 2012 Ann

Vorst -werk aan de vijver

Sinds twee jaar hak ik met vorst elke dag de vijver open met de spade. Het zal mij niet meer overkomen dat er in het voorjaar allemaal witte dode kikkers of padden boven komen drijven, ik voelde mij toen erg schuldig. Met het openhakken van het ijs heb ik vorig jaar geen dode kikkers of padden gezien, ik mag dus aannemen dat het openhakken van het ijs helpt. Ik heb net ergens gelezen dat je een wak moet maken in het ijs en zoveel water moet verwijderen totdat er een luchtlaag zit tussen het ijs en water, dat ga ik ook maar eens uitproberen. Het openhakken met geweld schijnt schadelijk te zijn voor eventuele padden en kikkers, het is daarom raadzamer een pannetje met kokend water op het wak te zetten.De vogeltjes komen  ook op het wak af, totdat het weer dicht zit door de vorst. Deze zomer kwam ik regelmatig een grote, dikke, vette pad in de tuin tegen van wel tien centimeter of groter, geen idee waar hij is gebleven, in de grond of op de bodem van de vijver, we zullen het in het voorjaar wel merken of zien.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.