© 2012 Ann

Even buurten….

Deze vogel is erg mooi van kleur, de Gaai – ( Garrulus glandarius ) , beter bekent als Vlaamse Gaai. :Het is  een kraaiachtige zangvogel, die leeft in hoge bomen en struiken.  Elke dag komt de gaai bij ons eventjes buurten, zittend op de pergola slaat hij/zij ons  gade, maar zodra er ook maar iets beweegt is de vogel al gevlogen.  Leeft in symbiose met de Eik,  tenminste wat ik heb gelezen, de eik is voor zijn voortplanting afhankelijk  van de gaai, zonder eik geen gaai of eikenbos. De gaai verzamelt voedsel en het kan voorkomen dat de vogel wel 8000 eikels verzamelt  en deze met zijn harde snavel zo diep mogelijk verstopt in losse, zachte grond. Eenmaal een gaai in de buurt dan verdwijnen de eksters. De gaai eet plaagdieren, jonge zangvogels en eieren. Zijn/haar verenbed kan last hebben van mijt en luis, dan worden door de gaai mieren tussen zijn veren geplaatst, als afweer gebruikt de mier zijn mierenzuur en dat dood de mijt of luis, daarna wordt de mier heerlijk  door de gaai verorberd.

De Gaai staat symbool voor vindingrijk en het aanwenden van macht in de positieve zin van het woord. -( volgens Tom Westeneng ) website  tomwesteneng.nl/

Bron Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.