© 2012 Ann

De Bootshaakvormige schorpioenhoorn.

Goed verstopt achter in de kast lag de  Lambis chiragra arthrica -( spinschelp.)  Jammer dat er  zo weinig informatie te vinden is over de schelp. Wel summiere informatie op Wikipedia.. Het is een in zee levende slakkensoort, leeft in ondiep water op zand – zeewier en zeegrasgronden en komt voor aan de oostkust van Afrika en zuidoost Azië. Een delicatesse, zegt men, daarom worden zij ook ernstig bedreigd in hun voortbestaan en dat is ook de reden waarom deze dieren op de Cites lijst staan. Er bestaat wel een Malacologische vereniging, – (  www.spirula.nl ) – die volgens mij meer informatie kunnen verschaffen over mollusken (weekdieren). Het feit dat er veel parelmoer in het slakkenhuis zit heeft met de veiligheid van de slak zelf te maken, het beestje glijdt hierdoor sneller naar binnen als er  gevaar dreigt. Waar komt de naam vandaan? Meestal van de vinder of de archiveerder, in dit geval Linnaeus , 1758. De schelp heeft uitsteeksels, vandaar de naam Lambis digitata- digitus-Latijn =vinger, chiragra= handjicht. Uit het Grieks Chiragra – cheir=hand – agra=aanval. Lekker overzichtelijk!.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.