Het gebeurt toch wel één keer per jaar, dat ik Willemijn potten, gevuld met haar zelfgemaakte sambal zie uitdelen aan liefhebbers. Ik ben ook een liefhebber geworden. Deze sambal is niet te vergelijken met de kant en klare potjes sambal die te koop zijn. Hier het recept van de heerlijke zelfgemaakte Sambal van Willemijn en dat proef je.
recept SAMBAL
Benodigdheden:
2 kg sambal oelek
1 kg uien
1 pond suiker
1 zakje daon salam
ca. 15 gr. (ik weet niet precies de juiste hoeveelheid omdat de hitte van de peper nogal verschilt) gedroogde spaanse pepers (of tjabé rawit) (Naar smaak bijvoegen)
1 stuk trassi ongeveer 5 cm bij 5 cm (naar behoefte kun je meer nemen)
1 eetl. azijn
knoflook naar behoefte
Spaanse pepers wellen in een bodempje water. 1) Als ze zacht zijn dan met keukenmachine of staafmixer heel fijn malen.Uien fijnhakken. In flink wat olie fruiten (ze mogen niet te bruin worden dan worden ze bitter). Daon salam, knoflook en fijngehakte trassi toevoegen. Nog even doorbakken. De sambal oelek toevoegen. Doorbakken. Suiker en spaanse pepers toevoegen. Een uur (ongeveer) op een klein vuur laten sudderen (zonder deksel). Azijn toevoegen en nog even laten sudderen.
Indien je een kleinere hoeveelheid wil bakken, de hoeveelheid van de ingrediënten aanpassen.
Variatie:
Met peteh-bonen: peteh bonen (in kleine stukken gesneden) voor de suiker meebakken.
Met gedroogde garnalen: garnalen eerst wellen en dat eveneens voor de suiker meebakken.
1)
Tegenwoordig kun je ook gemalen spaanse pepers kopen. Wel zo gemakkelijk. Die strooi je er tijdens het bakken overheen en dan goed doorroeren. Ca. 1 volle eetlepel.
Peteh boontjes (stinkbonen)
foto www.aziatische-ingredienten.nl
Hoe heet het?
Peteh, peteh bonen, pete, stinkboon, petai, yongchaak, sataw, sator, petai, bitter bean, twisted cluster bean, yongchaa, yongchaak, zawngtah, stink bean.
Wat is het?
De platte bonen uit de lange, gedraaide peulen van de tropische, Aziatische boom Parkia speciosa. Die peulen doen denken aan vacuüm getrokken tuinbonen, waar het ook familie van is. De bonen zelf zijn frisgroen en een beetje rimpelig, als een groen gespoten amandel. Ze hebben een nogal sterke geur, vandaar de bijnaam “stinkboon”.