© 2012 Ann

Vergeten groente – Schorseneren – recept quiche

Allemaal toeval vandaag, tijdens het boodschappen doen zag ik een grote bos Schorseneren liggen,  mooie grote staken, die kon ik niet laten liggen. Krijg ik  toevallig ook een mail van Okke Amerongen over het maken van een quiche met schorseneren. Dat moet ik natuurlijk gelijk uitproberen. In het Italiaans spreekt men over  Scorra nera – zwarte schil, wat niet zo vreemd is. In de Nederlandse volksmond heeft deze zwarte penwortel  vele benamingen b.v.  Arme luis asperges of Lange Jan. Het soort schorseneer is de Scorzonera hispanica, er zijn nml. vele soorten. Deze vergeten groente bevat veel ijzer en heeft een hoge voedingswaarde ( koolhydraten).

Leuke website’s over schorseneren is –  www.coquinaria.nl

Recept quiche met schorseneren uit  Okke Amerongen, wel aangepast

Ingrediënten voor het deeg: ( Ik gebruik altijd kant en klaar bladerdeeg)

voor de doe het zelver met tijd:  200 gram bloem,  snufje zout,  100 gram boter, ngeveer 60 milliliter water

Ingrediënten voor vulling:

 • 400 gram schorseneren
 • olijfolie
 • zout en peper
 • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
 • 150 gram spekreepjes
 • 3 eieren
 • 125 milliliter melk
 • 125 milliliter slagroom
 • nootmuskaat, het liefst versgeraspt
 • Kaas – naar behoefte
 • eetlepel bloem

Deeg: ( Doe 200 gram meel en een snufje zout in een kom. Snijd de boter in stukjes en kneed het door het deeg. Voeg nu ongeveer 60 milliliter water toe en kneed een stevig deeg dat niet meer aan je handen plakt. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes. Leg ze op een bakblik en bak ze nu in 20-30 minuten beetgaar. Let op: de onderkant kan snel verbranden dus hou ze in de gaten. Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.

Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een goed ingevette taart of quiche-vorm. Bak de spekreepjes en leg de schorseneren en spekreepjes in de taartvorm. Klop in een kom de eieren, bloem, melk en slagroom met peper en zout en evt. kaas. Giet voorzichtig over de schorseneren en spekreepjes. Raps er wat nootmuskaat over en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin. Serveer de quiche met een frisse salade.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.