© 2012 Ann

Crocus -( Sativus)

Elk voorjaar komen de krokussen weer tevoorschijn op plaatsen waarvan ik mij niet kan herinneren dat ik ze daar in het verleden ooit gepoot heb. Gisteren was het een prachtig gezicht in de zon, vandaag hingen er al weer een aantal zielig bij of half opgevreten door de veldmuizen, hoewel de krokus wel giftig is voor zoogdieren en vogels. De interessantste krokus is de 8 cm hoge Crocus Sativus, -helaas heb ik daar geen foto van,- – de saffraan krokus, met de drie oranje rode stampers en drie meeldraden, die slechts 8 dagen in de herfst bloeit. De Sativus wordt gekweekt om de kleur en smaakstof en komt oorspronkelijk uit India. De saffraankleurstof werd vroeger in India gebruikt voor de kastentekens bij de rijken en de gewaden van de monniken werden ermee geverfd.

In de Grieks-Romeinse tijd werd de dure saffraan uitgestrooid op vloeren van theaters en openbare ruimtes, bij wijze van reukwerk. Vanaf 960 na Chr. kweekten de Arabieren saffraan in Spanje. Saffraa is in het Arabisch Za’faran wat ,,geel” betekent. In Europa werd vanaf 1358 de doodstraf ingesteld als er geknoeid werd met saffraan.

Website: www.kunst-en-cultuur.infonu.nl

www.ingredienten.nl/saffraan

Bron -Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.