© 2012 Ann

Een ketting van Bellis perennis – Madeliefje

Het madeliefje kan het gehele jaar in bloei staan, de naam Bellis perennis slaat op eeuwige schoonheid. Het staat ook symbool voor de godin Istar (wikipedia Babylon). Foto- stadspoort van Istar -575 v.Chr.

Gebruik: Een folkloristisch gebruik in Overijssel is om met Pasen madeliefjes tegen de eierschaal te drukken, omwikkelen met uienschillen, kranten en touw, koken en door de kleurstof van de uienschillen, die in de eierschaal dringt,  krijgt men madeliefjes afdrukken op de eieren.

– 2 – Jonge blaadjes in het voorjaar in de salade , dichte bloempjes hebben een nootachtige smaak.

-3- In het Oude Rome maakte men een aftreksel van madeliefjes en gebruikten deze op de wonden van de soldaten.

-4- ketting rijgen.

-5- aftreksel van de bloemetjes voor het behoud van de natuurlijke haarkleur

Bron: Wikipedia

Een  website met veel interessante verhalen over madeliefjes is : www.annetanne.be/uit-de-kruidenmand/kruiden-k-z/bellis-perennis-madeliefje/

Recept uit Landleven: Kruidige meizoentjessalade

Meizoentje is een liefelijke volksnaam voor het madeliefje. Veel weilanden zijn in het voorjaar met deze mooie bloemetjes bezaaid. Ze zijn een lust voor het oog, maar zoals deze twee recepten bewijzen kunt u ze ook culinair gebruiken.

Bereidingswijze:

Pluk verse slablaadjes en jonge blaadjes van bijvoorbeeld spinazie en rode bietjes. Pluk ook wat bieslook, basilicum, munt en citroenmelisse of wat u in de tuin hebt staan. Was de sla en de kruiden en droog ze in een slacentrifuge. Strooi er een klein handjevol versgeplukte meizoentjes over en maak de salade af met een dressing naar keuze. De meizoentjes smaken licht nootachtig.

Een cultivar -Bellis perennis “‘ Enorma rood, wel een vrolijk gezicht bij al het jonge groen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.