© 2012 Ann

Een centimeter groot – Hedera helix – klimop

Ware grootte van het blaadje klimop op de foto is één centimeter. Even alle positieve eigenschappen  van de hedera op een rijtje. De klimop is een groen blijvende, houtige liaan uit  de klimop familie, klampt zich overal aan vast met korte luchtwortels. De plant verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige geur. De hedera bloeit in de herfst van september tot december. De bladeren en vruchten zijn giftig. Bloeiende klimop is voor vele insecten in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel. Klimop is een goede slaap en schuilplaats voor allerlei vogels. Een  bloeiende  klimop trekt ook vlinders aan. De bessen worden   ’s winters tot in het voorjaar door merels en houtduiven gegeten.  In de klimop nestelen graag vogels zoals de heggenmus, merel,  winterkoning en grauwe vliegenvanger.  De gehakkelde aurelia overwintert in het klimop-struweel.

De eerste vlinder dit jaar in ons tuintje – De Gehakkelde Aurelia

Symbolisch staat de klimop voor trouw en verbondenheid.

Meer over klimop op de website : Plantaardigheden

Van de website van Tom Westeneng:

Door de hechtwortels waarmee klimop zich vastmaakt heeft zij de symboliek van trouw en verbondenheid. Een krans van klimop door vrouwen op het hoofd gedragen is een symbool voor geluk.
In Griekenland kreeg een bruidspaar klimopranken symbolisch voor eeuwige liefde.
Klimop wordt ook veel gebruikt op kerkhoven en daar heeft de altijd groene plant de symbolische waarde van eeuwigheid en droefenis.

Bronnen: Wikipedia -Tom Westeneng – plantaardigheden

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.