© 2012 Ann voorjaar 2012

Het gehele jaar door charmant – Skimmia

Skimmia Japonica,

Al jaren staat dit struikje in de achtertuin, een vrolijke noot tegen de noord-kant.
De  combinatie van de compacte groei, groene blad, zeer rijke bloei,  én de goede winterhardheid zorgt ervoor dat Skimmia een zeer unieke plant is.   Skimmia behoort tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae).

Skimmia houdt van vruchtbare, humusrijke grond. Of voeg dan wat tuinturf of potgrond aan het plantgat toe. Geef voldoende water, maar zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Staat Skimmia in een pot, zorg er dan voor dat overtollig water via gaten in de bodem de pot kan verlaten.

Plant de Skimmia op een schaduwrijke plek. De plant verdraagt geen langdurige felle zon. Voeding is noodzakelijk. Zorg er dus voor dat de plant voldoende voeding krijgt. Geef planten, die in de volle grond staan in het voorjaar organische mest (dierlijke mestkorrels). Geef planten in een pot regelmatig voeding met het water geven. Het gebruik van mestkorrels die gedoseerd voedingsstoffen afgeven is zowel voor in de volle grond als in pot een aanrader.

De plant is winterhard en dat betekent dat deze strenge vorst makkelijk kan verdragen.  Geef de plant in pot ook in de winter water!

Snoei:  Skimmia is een langzame groeier, dus het duurt enige jaren voordat het een forse struik is (na 10 jaar is hij ongeveer 50 cm hoog en 50 cm breed). Hij hoeft dus in principe niet gesnoeid te worden. Wel kunt u mooie takken van de plant afknippen en verwerken als decoratiegroen in boeketten en bloemstukken. De plant doet prima dienst als solitaire plant in bijvoorbeeld een border. De compacte vorm zorgt ervoor dat Skimmia bij uitstek geschikt is voor een kleine tuin.

Al jaren snijd ik takken af van de Skimmia, – snijd een stevige punt aan het uiteinde van een tak, zorg ervoor, dat er niet teveel blad aan de tak blijft zitten en duw deze zover mogelijk in de grond, natuurlijk wel op een zeer schaduwrijk plekje. En rustig twee jaar laten staan.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.