© 2012 Ann

De tulpen uit Hillegom

Een paar jaar geleden zakken vol  met “De gevlamde Tulp” van Betty gekregen afkomstig uit Hillegom. Dit soort tulp was in de 17e eeuw enorm populair. Meestal werd dat mooie gevlamde veroorzaakt doordat de tulp ziek was. Er werd heel veel geld betaald voor de bol van een mooie gestreepte tulp. Maar het volgende jaar kon je wel eens bedrogen uitkomen. Want dan kon je een heel andere bloem uit de bol krijgen. Pas later is het gelukt om tulpen te kweken met een mooie tekening en in twee kleuren die niet ziek waren. Het mooie gevlamde zit dan in de eigenschappen van de tulp.

Ik las ergens dat de tulp op foto hierboven afgebeeld ook wel “De Rembrandt” tulp wordt genoemd.

Verhaaltje over de tulp.

Bloembollen leerden we pas goed in Nederland kennen in de 16e eeuw.
De eerste bloembol was de tulp. De hyacint en de narcis kwamen later. De tulp groeide in Turkije. De ambassadeur van Oostenrijk in Turkije kreeg een paar tulpenbollen cadeau van de sultan.

De ambassadeur gaf de bollen aan Carolus Clusius die ze later meenam naar de tuin van de universiteit in Leiden. Clusius was hoogleraar in Leiden. Clusius kreeg de tulpenbollen omdat hij heel veel onderzoek naar bloemen en kruiden deed. In die tijd werden allerlei planten die men in Nederland nog niet kende hier ingevoerd. Clusius voerde ook nog andere planten in Nederland in, o.a. de  paardenkastanje, de snijboon,   schorseneren en de  geurige jasmijn.

De tuin waarin Clusius proeven deed met tulpenbollen, maar ook met andere planten bestaat nog steeds. Deze heet de Clusiushof en hoort bij de hortus van Leiden. Overigens wilde Clusius zijn tulpen niet verkopen, hij wilde er alleen maar proeven mee doen. Maar op een keer werden al zijn bollen gestolen uit de hof. De bollen waren heel veel waard en dat trok natuurlijk volk aan dat alleen maar snel rijk wilde worden.

Op Sandvliet werd voor het eerst in 1949 de bekende bloembollententoonstelling De Keukenhof ingericht.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.