© 2012 Ann

De altijd groene, bonte struik – Aucuba japonica

Ook wel broodboom genoemd. De laatste strenge vorst heeft de Aucuba geen goed gedaan, ik heb de struiken goed moeten snoeien. Het is beter om alle aangetaste bladeren weg te snoeien om aantasting van schimmels te voorkomen. Sinds 1856 zijn deze struiken vanuit Japan naar Nederland gekomen, er zijn enkele soorten, hoe donkerder het blad, hoe beter bestand tegen vorst. De naam is afgeleid van de Japanse namen aoki “groen + ba “blad”. De struik is bestand tegen “pollutie”(luchtvervuiling).

Aucuba japonica behoort tot de familie der Garryaceae – Soorten:

  • Variegata –    (met gouden schijn)
  • Picturata –     (met donkergroen blad en lichtgeel midden)
  • Sulphur –       (met geel blad en groen in het midden )
  • Crotonifolia   (met witte vlekken op het blad)

De bloemen  zijn dieppurper van kleur en vormen zich in een cluster omstreeks maart april. De bessen rijpen af in oktober tot februari. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren (tweehuizig).

stekken:   Ik stek al jaren de Aucuba en volgens mij is dat ook de meest toegepaste vermeerdering.  Zo weet je ook wat je kan verwachten van de plant (zelfde eigenschappen als de moederplant). Laat per stek maximaal 3 bladeren staan.(Verwijder de rest).

Beetje giftig

  • De plant is licht toxisch bij  inname en kan dan ook duizeligheid, braken, en koorts veroorzaken.      Aucubine is de toxische glycoside hier.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.