© 2012 Ann

Gewone Driehoekzweefvlieg

Zweefvliegen (Syrphidae)

Op de foto boven de gewone Driehoekzweefvlieg -Melanostuma mellinum – zeer algemeen. De wespachtige tekening is goed te zien. Maar zal bij minder licht moeilijker te zien zijn.

Zweefvliegen vormen een grote familie van kleine tot zeer grote vliegen, die tot de vaste gasten van elke bloementuin kunnen worden gerekend. In Nederland en de omringende landen komen meer dan 300 soorten voor! . Ze vallen meestal direct op door hun snelle vlucht, het regelmatig stilstaan in de lucht en een aantal soorten door hun grootte. Een aantal zweefvliegen behoren tot de grootste vliegen in ons land. Bovendien zijn de meeste erg kleurrijk. Toch valt het nog niet mee om ze er altijd uit te pikken: ook een aantal dikkopvliegen en wolzwevers doen sterk aan zweefvliegen denken. Daarnaast zijn er een aantal tamelijk donkere zweefvliegen die qua kleuren duidelijk afwijken van de rest en dus moeilijk thuis te brengen zijn. Om met zekerheid te kunnen zeggen of je met een zweefvlieg hebt te maken, moet je kijken naar de aders in de vleugels Zweefvliegen hebben namelijk een groot stuk van de vleugelrand zonder ader. Ook komt daar geen ader op uit. De ader die bij veel vliegen tot aan de vleugelrand loopt, eindigt bij zweefvliegen in een dwarsader . Daarnaast hebben zweefvliegen een zogenaamde ‘zwevende ader’, dat wil zeggen een ader die niet eindigt bij de rand of in een andere ader . Als je die twee kenmerken allebei in een vleugeltje ziet, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een zweefvlieg.

 

Tweede foto, een nauwe verwant:

De Slanke Driehoekzweefvlieg. Deze maakt vaak een nog wat donkerder indruk. Opvallend is bij deze soort het haltertje, dat dikwijls een bijna lichtgevende groenige kleur heeft. Zoals de naam al aangeeft is hij slanker dan z’n neefje, foto boven en heeft een duidelijk iets ingesnoerd achterlijf. Met een lengte tot 9 mm vaak net iets langer dan z’n neefje, dat niet verder komt dan een 8 mm.

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.