© 2012 Ann

Waardplant Judaspenning

De “tuin” judaspenning is een plant met fel paarse bloemen, die vroeg in het voorjaar bloeien en die in het najaar schittert met zijn zilverwitte, platte ronde vruchten. Het is een exoot uit Zuid-Oost Europa.Eenmaal gezaaid in je tuin is deze plant niet meer uit te roeien.

De wetenschappelijke naam komt van -Lunaria annua – Latijnse Luna = maan, annua betekent jaarlijks of eenjarig wat niet juist is. De judaspenning is een tweejarige -50 tot 80 cm hoge plant uit de kruisbloemenfamilie.

Trekt vlinders aan en wel het Oranjelipje, vooral het mannetje is zichtbaar.

Verhaal:

Volkslegende: Het verhaal vertelt dat Judas Iskariot zich na zijn verraad ophing in een vlierstruik. Vlak voordat hij zich verhing, gooide hij uit schaamte de dertig zilverlingen weg, die hij voor zijn verraad had ontvangen. uit dit muntgeld ontsproten na enige tijd planten, die sterk op munten van Judaspenningen leken.

Een oud Veluws bijgeloof is dat Judaspenning in de tuin “ongeluk” brengt.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.