© 2012 Ann

Dwergcicade

De dwergcicade is een snavelinsect en hoort bij de familie van insecten die tot de onderorde Cicaden (auchenorrhyncha ) behoort.

Wat zijn dwergcicaden? 

Dwerg-cicaden zijn ca. 3-5 mm lange insecten met glanzende, leerachtige of vliezige vleugels.  Soms zijn de vleugels bont gekleurd, maar groenachtige kleuren komen het meest voor. In rust worden de vleugels als een dakje over het lijf gedragen . Dwerg-cicaden zijn zeer beweeglijk. Volwassen cicaden springen of vliegen bij de geringste verstoring  weg- terwijl de onvolwassen, nog on-gevleugelde, cicaden naar de schaduwzijde van blad of naald rennen.  Hierdoor valt de aanwezigheid van dwerg-cicaden nauwelijks op.

Er zijn tot nu toe 20.000 soorten beschreven. Cicaden leven van plantensappen en zuigen het voedsel op middels de tot zuigsnuit omgebouwde monddelen. Een aantal soorten zijn schadelijk. De schade bestaat uit vraatschade, die zich uit in kleine stippeltjes, die een rij vormen.

De cicade op de foto bevond zich op een hortensia.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.