© 2012 Ann

Zwarthaar bandzweefvlieg

Erg moeilijk om erachter te komen of het hier om de kleine bijvlieg, bosbijvlieg, de pyamazweefvlieg, Bessenzweefvlieg of de Bandzweefvlieg gaat.

Zowel zweefvliegen als wespen zijn belangrijke bestrijders van insectenplagen. De larven van vele zweefvliegen jagen bijvoorbeeld actief op bladluizen. Een goed voorbeeld is de sterk op wespen lijkende bessenzweefvlieg Syrphus ribesii, een algemene soort. Het hoofdvoedsel van wespenlarven wordt gevormd door insecten waaronder veel rupsen. Die worden door de werksters van de kolonie gevangen en tot een papje verwerkt. Daardoor kunnen ze insectenplagen in toom houden. Ook wespen kunnen we daarom beter niet doodslaan.

Sommige soorten zweefvliegen lijken op wespen, niet omgekeerd. Wespen zijn namelijk voor een predatoren, zoals vogels en hagedissen, gevaarlijke prooien en worden daarom met rust gelaten. De gelijkenis met een wesp biedt een zweefvlieg dan ook enige bescherming. Ook bij kevers en vlinders treffen we zo’n nabootsing van het wespenuiterlijk aan. Dit verschijnsel heet mimicry.

De zwarthaar-bandzweefvlieg is een gele vlieg met 3 zwarte banden op het achterlijf. Gemiddeld worden ze 11 mm groot. Het borststuk is dof koper gekleurd en de poten zijn geheel geel. Het achterlijf is vrij puntig gevormd en heeft vaak een wat rode glans. Zoals bij vele andere vliegensoorten is het geslacht te onderscheiden door de ogenstand (mannetje heeft ogen aan elkaar, vrouwtje staan iets verder uit elkaar).

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.