© 2012 Ann

Het mooiste witte bloempje – de Morel

Prunus cerasus ´Morello´ of kriek, zure kers, morel (synoniem Prunus cerasus Morel, Prunus cerasus Rheinische Schattenmorelle),

In 1960 werd de Kelleris nr. 16 geïntroduceerd. Deze combineerde zware vruchten met een (toch) goede totaal- opbrengst. De morel in onze tuin staat er sinds 1980. Het is mogelijk dat het een Kelleris nr.16 is, de steeltjes van de rijpe Morellen zijn inderdaad moeilijk te plukken. De eerste jaren veel oogst, daarna werd het snel minder, het boompje kreeg weinig zon door de groei van de coniferen van onze toen- malige buren (7 coniferen op tien vierkante meter, die 16 tot 20 meter hoog werden, om maar niet te spreken over de duivenoverlast). Ik blijf de Morel het mooist bloeiende boompje vinden in het voorjaar.
De Morel heeft een duidelijk andere scheutontwikkeling dan de andere kersen rassen. Bij de morel vormt alleen de eindknop aan de eenjarige twijg een nieuwe scheut. Alle andere knoppen vormen bladeren, bloemen of vruchten, maar geen nieuwe scheuten.

De scheuten verkalen en er ontstaan lange, draadvormige takken, die onder hun eigen gewicht en dat van de vruchten doorbuigen, waardoor de typische hangende groei vorm ontstaat. Het hout is slap en hangt naar beneden. De boom krijgt treurwilgachtige trekjes.

De groeiwijze van de morel is meer struikachtig. De morellenboom blijft dan ook doorgaans kleiner dan de kersenboom (uiteraard geldt dit alleen voor op traditionele boskriek-onderstam geënte kersen).

De beste tijd om de morel te snoeien is na de oogst.

Morellen zijn minder geliefd en bekend dan zoete kersen. Men kan ze eigenlijk niet vers eten. Morellen zijn mooie vruchten om in de keuken te verwerken. Morellen horen in sappen, jams, gelei’s en dergelijke producten.

De makkelijkste manier : de rumtopf

De natuur doet het werk, u hoeft alleen maar fruit aan de alcohol toe te voegen en te wachten…op de complimenten van uw gasten voor uw eigengemaakte “fruitborrel”.

Een rumtopf is een geglazuurde pot met deksel. In de pot doet men rum, (inmaak-)brandewijn of dergelijke sterk alcoholische drank. Men kan ook een glazen pot met deksel gebruiken, toevoegen twee koppjes suiker, regelmatig omroeren en donker bewaren tot december.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.