© 2012 Ann

Blinde Bij – Eristalis tenax

De Blinde Bij,

ik vind het erg moeilijk om zweefvliegen te determineren. Volgens mijn vergelijkingen bij soortenbank is dit op een bijtje gelijkend beestje een zweefvlieg en dan waarschijnlijk de blinde bij. Deze zweefvlieg wordt blinde bij genoemd, omdat hij zo veel lijkt op een honingbij, maar natuurlijk niet kan steken. De kleur donkerbruin met 2 grote, geelrode vlekken aan de zijden van het tweede achterlijfsegment. De kop moet ook behaard zijn, wat ik niet goed kan zien op de foto.  In Nederland en België heel algemeen en het gehele jaar te zien.

Levenswijze:

De Blinde Bij is een regelmatige bloemenbezoeker en vliegy op bijna alle bloemtypen waar de nectarbron niet te diep ligt. de soort stelt nauwelijks eisen aan haar biotoop en kan zich daarom waarschijnlijk makkelijk verspreiden.

Larve:

Het bijzondere van de blinde bij is de ontwikkeling van de in het water levende larve. Veel aquatische insecyenlarven kunnen slecht tegen zuurstofloze omgevingen en vervuiling, maar de larve van de blinde bij vindt er zijn ideale omgeving.

Doordat de larven van de blinde bij voedingsstoffen uit verontreinigd water filteren, leveren ze een bijdrage aan de zuivering van afvalwater.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.