© 2012 Ann

Zaad van Helleborus Niger – stinkend nieskruid

Wat te doen met de zaden van de Helleborus?De eerste bloeiende vaste plant in de tuin na de winter.  De Nederlands naam: stinkend nieskruid. De naam nieskruid dankt de plant aan de medicinale toepassing. De gedroogde en tot poeder vermalen wortel zorgt bij opsnuiven ervan dat er flink geniest moet worden. De  wortel is zeer giftig. Door de Grieken werd het wortelpoeder gebruikt bij krankzinnigheid en aanvallen van epilepsie. Alle plantdelen zijn zwak giftig. De zaden kunnen bij het oogsten jeuk veroorzaken en pijn in de vingers. Ze bevatten hellebrine, dat plaatselijk huid -en slijmvliezen irriteert.

De planten behoren tot de familie van de Ranunculaceae of de Ranonkelfamilie. Het zijn allemaal plantendie in de winter en het vroege voorjaar bloeien. Ze houden van een matig vochtige en voedselrijke, het liefst kleiige grond. Helleborus behoudt z’n blad het hele jaar. Bruine en vuile  bladeren  onmiddelijk verwijderen en bescherm de knoppen, de jonge bladeren en de wortels tegen slakken.

Zaad 

Laat je de bloemen aan de plant zitten, dan wordt er zaad gevormd. Uit het zaad kunnen nieuwe zaailingen opkomen, deze zullen niet soortecht zijn en de bloemen kunnen dus een andere kleur krijgen dan de moeder plant, het duurt jaren voordat een zaailing gaat bloeien, scheuren van de planten is misschien een betere optie.

Zaden gaan in kiemrust als ze een bepaalde periode moeten overbruggen om de juiste kiem omstandigheden af te wachten, ze vormen dan een was laagje. Sommige zaden moet je direct na rijpen zaaien, zoals Helleborus.  Bij de Helleborus vallen de RIJPE  zaden naast de plant op de grond en zaaien zich spontaan uit, dus nooit schoffelen en gelukkig lusten de vogels de zaden niet. Vanaf het derde jaar is het zaad levensvatbaar. Zelf zaaien kan ook, het zaad moet worden verzameld als het rijp is juni-juli. Uitplanten of verspenen van de jonge plantjes is gewenst.

Zaaien 

Zaden eerst met heet water overgieten. Wisselende kiemtemperaturen.November-december gedurende twee weken in kamerkas, vervolgens onbeschermd naar buiten, waarna de zaden in het voorjaar bij tien graden celcius zullen ontkiemen.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.