© 2012 Ann

Blij dat ik geen schaap ben……….De Groene Vleesvlieg

Helaas zie ik het verschil niet tussen de Keizers vleesvlieg – Lucilla ceasar – en de Groene vleesvlieg -Phaenicia sericata. Vleesvliegen kunnen al op hele grote afstand de geur van vis en vlees waarnemen. Vleesvliegen zuigen met hun zuigslurf aan vlees, vis, voedselresten en natte uitwerpselen. Zij kunnen vele ziektes zo over brengen, gelukkig komen we  hier meestal maar twee soorten tegen, dit zijn de blauwe vleesvlieg of de groene vleesvlieg.

De vrouwtjes van de groene vleesvlieg  – zij leggen hun eieren op schapen. Deze kunnen al na een dag uitkomen, de larven doen zich daar te goed aan lichaamsvocht van het schaap. Na 1 keer vervellen krijgen deze larven bijtende delen, waarna ze de huid stuk maken. In de wond worden weer nieuwe eieren gelegd, waarna het schaap verzwakt en levend wordt opgegeten.. ( ziekte Myiasis)

Mannetjes vleesvliegen hebben een voorkeur voor bloemen. Volwassen vleesvliegen kunnen gemiddeld een maand oud worden.

Als de eieren op dode dieren of op vlees door de vleesvliegen worden gelegd, komen de larven(maden) al na een dag uit. De maden zijn lichtschuw en kruipen weg naar donkere plaatsen. Na 6 tot 12 dagen zijn de maden volgroeid en verlaten het aas om zich in de grond in te graven en aldaar te verpoppen. Na 8 tot 13 dagen komen dan de volwassen vleesvliegen te voorschijn.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.