© 2012 Ann

Appelbloesem

Een tuin met uitzicht op een zeer oude, grote appelboom is elk voorjaar weer een voorrecht om naar te kijken met al z’n roze/witte bloesem. Waarschijnlijk is het een Elstar. De appel werd al 10.000 v.Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Midden-Oosten geteeld in 4000 v.Chr. De appelbomen komen sinds 1990 gemiddeld op 22 april in bloei. Voor 1990 begon de appel gemiddeld bijna twee weken later met bloeien, op 3 mei.

De bloeiduur van appels  in de periode 1955 tot en met 2010 varieerde zeer sterk per jaar en was gemiddeld 19 dagen.

De ontwikkeling van bestoven bloem tot volgroeide appel duurt tussen de 120 en 130 dagen. Als de bloemen goed bestoven worden, vormen zich in de appels veel gezonde pitten,  deze pitten produceren bepaalde plantenhormonen die ervoor zorgen dat de appels meer mineralen en suikers aanmaken. Daardoor smaken de appels beter en blijven zij ook nog eens langer houdbaar.

 Appelbloesem

Iedere bloem heeft 5 bloemblaadjes en in het midden staat een kransje meeldraden.boven aan elk meeldraad zit een geel prpje stuifmeel.Als de zon schijnt komen er bijen op zoek naar het zoete sap in de bloem. tegelijk nemen ze stuifmeel uit de bloem mee, op hun poten of zo maar ergens aan hun lijf, zo brengen ze stuifmeel van de ene appelbloem op de ander. Als er geen bijen waren dan hadden we dus geen appels. Als de appelbloesem bestuift is dan vallen de bladeren uit en de meeldraden verdrogen. Nu zit het werk van de bijen erop.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.