© 2012 Ann

Dambordvlieg – Sarcophaga carnaria

Er zijn ongeveer 50 soorten dambordvliegen, het zijn tweevleugelige insecten, kleur grijszwart, sommige dambordvliegen zijn eierlevend barend, de eitjes komen al in het vrouwtje uit. De larven worden afgezet op aas of versvlees van open wonden, de larven jagen op andere, aas-etende larven en zijn dus carnivoor of parasitair.  Volwassen vlieg leeft van nectar en bezoekt bloemen maar zuigt ook aan uitwerpselen.

Dit verhaal kwam ik ook tegen over dambordvliegen en spreekt het verhaal over eierlevendbarend weer tegen, maar goed, toch interessant. De larven van de dambordvlieg ontwikkelen zich waarschijnlijk uitsluitend op regenwormen. Het vrouwtje legt haar eieren bij de ingang van de kruipgangen van regenwormen. De uitgekomen larven gaan dan op zoek naar de worm en dringen in diens lichaam  naar binnen. Ze doden de regenworm en zijn binnen enkele dagen al volgroeid.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.