© 2012 Ann

Het vergeet-mij-nietje – Myosotis

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) is een bescheiden bloempje maar telt wel  dozijnen soorten. De foto’s laten een bosvergeet-mij-nietje zien, dit jaar zijn het er maar weinig, helaas.

De naam “Myosotis” komt van het Grieks en betekent muis-oortje   ( mus+otis). Alle Vergeet-mij-nietjes gaan allemaal tegelijk open en na vier of vijf weken is de blauwe zweem in de tuin over. Vroeger stond er ook roze variant in het tuintje, waarschijnlijk niet goed opgelet met opruimen van blad in het voorjaar.

Mythe

In de Middeleeuwen waren eens een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen.Bij het plukken van een bosje blauwe bloemen viel de ridder door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep: “vergeet mij niet!”. Daarom is het vergeet-mij-nietje verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.