De kleur roze van de Rhododendron “Anna ….?” doet mij erg denken aan verpakkings papiertjes die vroeger om snoepjes zaten. Het is zo jammer dat elk jaar toch cicaden (exoot sinds ongeveer 1986) de kans krijgen om te bloemknoppen te kraken, een struik vol in bloei zit er al jaren niet meer in. De naam Rhododendron heeft volgens een ander verhaal weer niets te maken met het Griekse Rhodos (Rodos), maar stamt uit het oud Grieks: rhodos, roos”- en dendron, “boom.
2000 jaar geleden kweekten Chinezen al Rhodo’s in potten en in Japan sinds 750 na Chr. In 1680 namen de Nederlanders vanuit Japan via Batavia Rhododendrons mee naar Nederland. Er zijn ongeveer 600 tot 1000 soorten bloeiende rhododendrons in de ” Heidefamilie”. Buiten de enkele Europeese inheemse soorten.
Onderdelen van de rhododendron bevatten het giftige Grayanotoxine, ook in de nectar en de meeldraden en hierdoor ook in de honing van de bijen. Daarom kan deze honing hallucinerend en/of laxerend werken.
In de oudheid vertelde Xenophon reeds over het gedrogeerde gedrag van soldaten, die zich met de honing hadden gevoed.
Snoeien is de eerste jaren niet nodig, wel de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat zaadvorming niet kan plaats vinden, snoeien bij kale takken alleen boven ogen en ongeveer 30 cm boven de aarde, kale takken zonder bladeren beschermen tegen de zon.
Bron: Artemis