Het symbool van mei. En nationaal symbool van Finland.
Wat ontzettend jammer dat een oud Germaans gebruik in onmin is geraakt. Volgens de Germanen was het meiklokje gewijd aan de Godin van de aanstaande lente en het opkomende licht, Ostara, de zus van de God Donar/Thor (God van de donder). Om haar te eren brandden de Germanen vreugdevuren. Haar vereerders gooiden meiklokjes in het vuur omdat ze geloofden in haar goddelijke waardigheid en uiting wilden geven aan hun respect. Een restant van deze feesten is nog te vinden in Frankrijk en België men geeft op 1 mei een tuiltje meiklokjes aan al diegene die men lief heeft. De symboliek staat nu voor oprechtheid en discretie, absolute zuiverheid en onschuld.
Bron: www.amenti.be
Het lelietje der dalen of meiklokje (Convallaria majalis) komt in het wild voor in bosrijke streken. Majalis betekent “van de maand mei”. De wortelstok beweegt zich kruipend ondergronds voort, en vermeerdert zich door woekeren in een tuin met schaduw. De bloemen en wortels werden in de 16e eeuw al gebruikt tegen kwalen. De gedroogde bloemen werden toegevoegd aan snuiftabak.
GIF: alle delen van het lelietje der dalen zijn bij inname, vooral het water in de vaas, giftig, doordat het bepaalde glycosiden bevat.
De witte bloempjes bestaan uit drie kelk – en kroonbladeren die vergroeid zijn tot een klokvormige, korte, 6-slippige buis.