© 2012 Ann

De Kortsprietbladwesp – Arge ustulata .

Je denkt eerst aan een boktor en dan de Smalvleugelige bok of de Veranderlijke boktor, alleen de uiteinden van de vleugels komen niet overeen.De kleur lijkt op die van een steenvlieg, de Brachyptera seticornis.De lange antennes van de Tenthedopsis scutellaris…ik kom er dus niet uit., daarom gok ik op de bladwesp

Bladwesp of de tangwesp?

Voornamelijk zwarte kortsprietbladwesp met geel getinte vleugels en geel pterostigma. Voelsprieten maar 3-ledig.( ?)


Voorkomen
Algemeen op vochtige plaatsen met struikgewas. Langzame vlieger.

Levenswijze
De larven leven op berken, wilgen en meidoorn.

De Arge ustulata is een kortsprietbladwesp van vooral zwarte kleur. De vleugels zijn geel getint. De voelsprieten zijn drieledig. Deze langzame vlieger heeft een lengte tot  10 mm en komt voor in juli en augustus op vochtige plaatsen met struikgewas. De larven leven op Berk-, Wilg- en Meidoornsoorten.

Bladwespen zijn een primitieve vliesvleugelige insekten. Er komen in Nederland ruim 400 soorten voor waarvan de meeste erg klein zijn.

Een aantal kleine soorten zijn bladmineerders en eten de plant dus van binnenuit op. Een aantal grotere soorten doen “gewone”wespen  na echter zijn de verschillen met gewone wespen goed zichtbaar.

Bladwespen kunnen hun vleugels niet vouwen en leggen deze recht naar achteren op de rug wat gewone wespen niet doen. Verder hebben bladwespen geen wespentaille maar is het borststuk vergroeid met het achterlijf. Alle bladwespen zijn voor de mens ongevaarlijk!

Bladwespen leggen hun eieren in planten en de larven eten alleen planten. Een aantal soorten hebben maar één waardplant, andere hebben meerdere waardplanten.

Bladwespen worden ook wel zaagwespen genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het feit dat bij een aantal soorten de vrouwtjes een zaagje hebben aan de legbuis. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld een opening in een bladnerf zagen waar ze vervolgens de eitjes kunnen afzetten.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.