© 2012 Ann

Gevlekte Lapsnuitkever

Gevlekte lapsnuitkever (Otiorhynchus singularis). Tribe Otiorhynchini. Onderfamilie Entiminae. Familie snuitkevers (Curculionidae).

De eerste snuitkever, die ik ontdekte in de tuin op de hortensia. De gevlekte lapsnuitkever of taxuskever (Otiorhynchus Singularis) is een kever uit de familie      Snuitkevers (Curculionidae).

Hoewel de kever veel voorkomt is het geen bekende verschijning in de tuin omdat de kever een nachtactieve soort is. Het is een erg sloom dier dat niet snel kan rennen en niet kan vliegen. Deze soort heeft zeer goed ontwikkelde klauwtjes, waarmee de snuitkever zich stevig vast kan houden aan allerlei voorwerpen. De kever laat zich echter snel vallen zodra hij gestoord wordt en doet zich dood voor.

Het is een kever die het hele jaar door gevonden kan worden, en in tegenstelling tot de meeste kevers, die maar kort leven, kan deze soort enkele jaren oud worden.

Opmerkelijk is de voortplanting; er zijn vrijwel geen mannetjes en de vrouwtjes planten zich dus maagdelijk voort, dit wordt ook wel Parthenogenese genoemd.

In totaal zijn er in ons land achttien verschillende soorten lapsnuitkevers, waarvan elf soorten van nature in Nederland voorkomen. De zeven uitheemse soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa.

Volwassen kevers komen rond half mei te voorschijn en zijn tot eind september actief. In deze periode kunnen we de voor deze soort karakteristieke halfronde ‘happen’ vinden uit bladranden van veel planten, maar vooral rododendron, kardinaalsmuts en hortensia.
Larven van de gegroefde lapsnuitkever

De larven die uit de eieren kruipen zijn van half juli tot eind oktober actief en vreten aan de wortels van diverse gewassen. Vervolgens gaan ze over in een rusttoestand, diapauze genaamd, waarin ze de winter overbruggen. Ook de volwassen kevers overwinteren in de grond.
Begin april worden de larven weer actief en tussen half april en eind mei verpoppen ze in de grond. De eerste jonge volwassen kevers komen half mei uit de poppen en kruipen ongeveer tegelijk met de overwinterde kevers uit de grond.

Tip;

  • Laat kippen rondlopen om de kevers (en andere ongenode gasten!) te vangen.
  • Zet omgekeerde bloempotten gevuld met houtwol, zaagsel of hooi tussen de planten. Hierin verbergen de kevers zich graag gedurende de dag. U kunt zo de kevers gemakkelijk verzamelen en verwijderen. Omdat ze niet kunnen vliegen is doden niet noodzakelijk: laat ze eenvoudig op enige afstand van uw tuin weer vrij.
  • Otiorhynchus singularis wordt gezien als een plaag voor frambozentelers. Hij eet in het voorjaar de knoppen van de framboos, maar ook de rododendron lust hij.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.