© 2012 Ann

Eitjes aan het leggen – Harlekijn-lieveheersbeestje

Ik tel bij dit beestje wel 18 stippen. Maar ik kom er niet echt uit of het een Vloeideklieveheersbeestje is, een Aziatische variant of een Harlekijnlieveheersbeestje. Er is wel iets vreemds te zien, volgens mij is dit lieveheersbestje eitjes aan het leggen of is er soms een wesp bezig geweest en is dit beestje ten dode opgeschreven?  Het harlekijnlieveheersbeestjes (Harmonia quadripuncta) is een kever  uit de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

De dekschilden zijn rood met acht stippen in een patroon van voor naar achter van eerst een, dan drie, dan weer drie en dan weer een. Er komen echter variaties voor. De stippen zijn bij diverse exemplaren niet zwart, maar licht geelbruin. Deze geelbruine kleur komt ook voor als basiskleur van het gehele dekschild. Over het dekschild lopen bij rode exemplaren vaak vage lichte lengtestrepen. Het halsschild is licht van kleur met zwarte stippen. Dicht bij de dekschilden is een “kattenpootje” herkenbaar (een stip, met vier eromheen), daarbuiten bevinden zich nog wat kleinere stipjes.

Het leeft van bladluizen.

Lieveheersbeestjes worden wel door andere dieren gegeten, maar ze behoren niet tot het favoriete voedsel.
Er is een soort wesp die voor de lieveheersbeestjes de grootste vijand vormt.
Deze wesp (Perilitus coccinellae) legt haar eitjes in het lieveheersbeestje.
De jonge wespen eten het lieveheersbeestjes vervolgens van binnenuit op.

Pollen, bladluizen, schildluizen, larven van bladhaantjes, bladvlooien, mijtjes, meeldauwschimmels enz…
Een volwassen lieveheersbeestje eet per dag ongeveer 100 bladluizen.
Dat zijn er meer dan 3000 per maand.
Ondanks hun grote ogen, kunnen lieveheersbeestjes nauwelijks zien.
Het LHB vindt zijn voedsel op de tast, zij moeten dus tegen hun prooi oplopen.
Sommige eten geen bladluizen.

Het harlekijnlieveheersbeestje scheidt een plakkerige vloeistof uit die op bloed lijkt. De substantie doodde in testen verschillende ziektekiemen. Dit resultaat legt mogelijk de basis voor nieuwe antibiotica.

Lieveheersbeestje doodt ziekteverwekkers

BAARN – Het harlekijnlieveheersbeestje scheidt een plakkerige vloeistof uit die op bloed lijkt. De substantie doodde in testen verschillende ziektekiemen. Dit resultaat legt mogelijk de basis voor nieuwe antibiotica.Het harlekijnlieveheersbeestje doet zijn naam geen eer aan: het is een agressief type lieveheersbeestje dat soortgenoten opeet. Zijn beet kan bij mensen een allergische reactie veroorzaken.

Medicatie

De substantie werkt niet zo goed als bestaande medicijnen, maar ontdekken hoe de stof werkt kan wel leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Omdat de stof ook cellen in het mensenlijk lichaam doodt, moet de stof nog wel aangepast worden voordat deze toepasbaar is bij mensen.

Het harlekijnlieveheersbeestje doet zijn naam geen eer aan: het is een agressief type lieveheersbeestje dat soortgenoten opeet. Zijn beet kan bij mensen een allergische reactie veroorzaken.

Vloeistof

Om zich te verdedigen scheidt het harlekijnlieveheersbeestje een vloeistof af die vooral bekend is om de vlekken die het veroorzaakt op meubilair.

Een stof in deze substantie blijkt een krachtig antibioticum te zijn. In het lab bestrijdt de stof twaalf typen bacteriën. Bijvoorbeeld E- colie, ziekenhuisbacterie MRSA, de bacterie die tuberculose veroorzaakt, maar ook de malariaparasiet.

De substantie werkt niet zo goed als bestaande medicijnen, maar ontdekken hoe de stof werkt kan wel leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Omdat de stof ook cellen in het menselijk  lichaam doodt, moet de stof nog wel aangepast worden voordat deze toepasbaar is bij mensen.
Bronnen: Mail Online , Wikipedia

De soort is in  Nederland en  Belgïë vrij algemeen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.