© 2012 Ann

Beeld – “Druppels”

Basalten

Minder bekend, maar zeker niet minderwaardig, zijn de basalten. Stenen uit deze groep zijn hard, poreus, slijtvast, krasbestendig en kleurvast. Bovendien kunnen ze meestal gepolijst worden. Zij hebben overwegend een fijnkorrelige structuur en de tint is grijz tot zwart . Twee bekende soorten zijn nu het Chinese Crystal Black en het Vietnamese Oriental basalt. De naam is waarschijnlijk een verbastering van hetEgyptische Bashan.  Basalt is een mafisch vulkanisch stollingsgesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava of magma. De stolling van het basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Door de snelle afkoeling zijn geen grote kristallen gevormd. De meest voorkomende mineralen in basalt zijn amfibool, pyroxeen en olivijn. Ook andere mineralen, zoals magnetiet kunnen in basalt gevormd worden.

De steen die ik heb gebruikt voor “Druppels” is een oude deurdorpel en de steen komt waarschijnlijk uit de Eifel – Basaltlava.  De intrusieve variant van basalt wordt gabbro genoemd. De krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava leidt tot typische zeshoekige structuren de zgn. basaltzuilen.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.