© 2012 Ann

Soepje van meikever……Melolontha melolontha

Verstopt tussen twee bladeren van de prunus, of gewoon schudden aan een boom en de kevers vallen naar beneden, het zijn nachtdieren en overdag super sloom. De meikever of gewone meikever (Melolontha melolontha) is een insect uit de orde  kevers Coleoptera

De meikever is met een lengte tot 3 centimeter een middelgrote soort, de kleur van de dekschilden en de poten is kastanjebruin. Het gehele lichaam is voorzien van een fijne, witte beharing en de segmenten van het verder zwarte achterlijf hebben aan weerszijden driehoekige witte vlekjes. De antennes hebben een oranje kleur en eindigen in een langwerpige verdikking. Deze bestaat echter uit verschillende lamellen die eenmaal uitgewaaierd duidelijk zichtbaar zijn en worden gebruikt bij het zoeken naar voedsel of een partner. De meikever is een typisch insect met een chitinepantser en een lichaam dat verdeeld is in kop, romp en achterlijf. Hij heeft drie paar gelede poten.

Ooit was de meikever de schrik van de moestuin,
de larven van de meikever, emelts, leven jaren
onder de grond en knagen aan de gewassen.
Ook in grasvelden leven de emelts of engerlingen.
Door de toepassing van insecticides is het dier
zeldzaam geworden, maar is wel aan een come-back bezig.
Meikever hebben om de 3 of 4 jaar een “vliegjaar”,
ze komen dan massaal de grond uit en komen dan bij
elkaar om zich voort te planten. Dit gebeurt dan
in een boom welke dan vaak kaal gevreten wordt. De meikever is in principe geen oneetbare diersoort en kan worden gebruikt in diverse gerechten. Tot het midden van de twintigste eeuw werd de kever in  Duitsland en Frankrijk verwerkt in  meikeversoep Hiertoe werden de meikevers ontdaan van hun dekschilden en poten, gaar gebakken in boter of vet en vervolgens tot een pasta gewreven met een  vijzel. De smaak van de soep zou doen denken aan kreeftensoep.

Bron: Wikipedia, Garden Safari

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.