© 2012 Ann

Spaanse Margriet – Osteospermum ecklonis

Van Rina en Gerrit een  Spaanse margriet gekregen en nu ga ik echt proberen deze plant in leven te houden. De Spaanse margriet  – Osteospermum ecklonis- , is een uit Zuid-Afrika afkomstige plant. De naam ‘Osteospermum’ is afkomstig uit het Grieks. Het Latijnse woord ‘Osteon’ betekent ‘been’ en ‘Spermum’ betekent ‘zaad’. In het Nederlands wordt ze ook wel Spaanse Margriet genoemd

De Spaanse margriet is eigenlijk een vaste plant. De basis van de stam kan verhouten. De plant kan bij optimale omstandigheden 1 meter hoog worden, maar blijft vaak veel lager.

De Spaanse margriet gedijt het beste in de volle zon, in een arme, zanderige grond.

Door de plant in de winter binnen te halen kan deze overwinteren. Stekken is een mogelijkheid om de plant te vermeerderen, met gebruik van bewortelingspoeder.

Tijdens het groeiseizoen kan hij af en toe wat bij-gevoed worden, maar vooral niet te veel. Overbemesting geeft minder bloemen. Na de bloei moeten de bloemen verwijderd worden, omdat de zaadvorming de plant veel energie kost, wat ten koste gaat van de bloei.

Stekken gebeurt bij voorkeur in het najaar, waarbij stek van niet-bloeiende scheuten in stekgrond gestoken wordt. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. De stekken moeten op een lichte, vorstvrije plaats overwinteren en enigszins vochtig gehouden worden. In het voorjaar kunnen ze opgepot of uitgeplant worden.

De plant zou blauwzuur bevatten waardoor deze giftig is voor vee.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.