© 2012 Ann

Goudenregen – Laburnum

De wel 60 jaar oude, kale goudenregen op de scheiding wordt al gestut door een dikke paal, zoniet dan is het echt gebeurd met deze boom.   De Latijnse naam voor gouden regen is Laburnum. Het is de wisselvorm van het Latijnse woord alburnum dat spint betekent. Het slaat op de bast van de gouden regen en verwijst naar problemen, die kunnen ontstaan bij het snoeien van de struik. De tweede naam van de gewone gouden regen (Laburnum anagyroides) verwijst naar de vlinderbloemige plant Anagyris. Vanwege  zijn buigzame takken is de goudenregen geschikt voor leivorm.  Het hout van de goudenregen is bijzonder hard, duurzaam en bijna zwart, gepolijst lijkt het op ebbenhout.

Foto: Laburnum wateri “Vossii”met gaai

De Laburum is bijzonder giftig en wordt om deze reden niet meer aangeplant in plantsoenen. De bloem bevat 0,2% Cytisine, het blad 0,5 en de gifzwarte zaden in de peulen 3% Cytisine.  Niet snoeien is het devies, de wonden gaan rotten, alleen dode takken  weghalen.

De lange bloemtrossen van de Laburnum wateri “Vossii” Er komen ontzettend veel hommels op de bloemen af.

Op de andere scheiding  staat al dertig jaar de Laburnum wateri “Vossii. De Laburnum wateri  “Vossii” is de mooiste cultivar, deze bloeit het beste van alle soorten, vormt vrij lange hangende trossen, de bloemen zijn diep geel van kleur. Vossii vormt minder peulen en minder zaad dan andere soorten.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.