© 2012 Ann

Meloenboompje – Calycanthus

Het ‘meloenboompje’ of de ‘specerijstruik’ (Calycanthus) Meestal gaat het om de soort Calycanthus fertilis Calycanthus floridus bestaat de soort Calycanthus fertilis ‘Purpureus’. Hiervan is de onderzijde van het blad paarsrood. Deze struik bloeit beter dan de gewone soort. Een aanrader voor wie meer kleur in de struik wenst.

Andere soorten van Calycanthus zijn de Californische specerijstruik (Calycanthus occidentalis)

en de Chinese specerijstruik (Calycanthus chinensis). De Chinese soort bloeit met roomwitte bloemen. Beide soorten zijn helaas niet voldoende winterhard.

p/s:1  De bloemen van Chimonanthus praecox zijn één van de verrassingen in de winterbloeiende plantenwereld. Wij zien deze heester niet vaak in tuinen. Hij is wel de moeite waard, niet alleen om zijn bleekgele bloemen, maar ook om zijn aangename, meloenachtige geur. Daarom wordt hij in het Engels ook Wintersweet genoemd. De bloeitijd is vanaf begin januari tot maart.

Wanneer de jonge twijg wordt doorgesneden, komt een kruidige, zoete geur je tegemoet. Het is direct te associëren met de geur van een meloen. Wanneer de struik in bloei staat, is er constant een meloengeur aanwezig.

1 : De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt dan ook “boommeloen” genoemd.

2 : Makkelijk te vermeerderen door afleggen.

 

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.