© 2012 Ann

Azuurwaterjuffer – Coenagrion puella

Azuurwaterjuffer  –  Coenagrion puella – Blauwste waterjuffer   – waterjuffers (Coenagrionidae)

 De azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) is een 33 tot 35 mm grote juffer die in vrijwel heel Europa en oostelijk tot Centraal-Azië voorkomt. In Nederland en België is het een algemeen voorkomende soort. De habitat is bij voorkeur stilstaand water waaronder vijvers in tuinen, maar ook beken worden regelmatig bezocht.

Gelijkende soorten –  Andere blauwe juffers, vooral de variabele waterjuffer en watersnuffel, de doorslag bij mij om het bij de azuurwaterjuffer te houden was het hoefijzervormig teken op het tweede  segment.

Het afzetten van de eitjes na de paring vindt in tandem plaats. Hierdoor verhindert het mannetje dat het vrouwtje door concurrenten bevrucht wordt. Het vrouwtje zet de eitjes met haar  ovipositor in waterplanten af.

De eitjes hebben twee tot vijf weken nodig om larve te worden. De larven overwinteren en sluipen na een jaar uit tussen mei en augustus met de grootste aantallen in juni. De imago’s (volwassen dieren) hebben een maximale levensverwachting van vier weken.

Juffers houden de vleugels in rust samengeklapt achter zich, terwijl echte libellen de vleugels horizontaal houden

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.