© 2012 Ann

Komkommerspin – Araniella cucurbitina

.

De afgelopen dagen, te vaak een heel klein groen spinnetje zien zitten, ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo’n mooi spinnetje heb gezien, fotograferen viel even tegen, maar na enkele pogingen toch een opname, het spinnetje hangt in zijn web boven een blad, de bovenkant krijg je haast niet te zien.

De gewone komkommerspin (Araniella cucurbitina) is een in Nederland en België algemeen voorkomende spinnensoort uit de familie wielwebspinnen. Ze heeft de naam te danken aan het glanzende, geelgroen gekleurde achterlijf

De gewone komkommerspin is in Europa een van de meest voorkomende spinnen.

De gewone komkommerspin zit in het net, omdat ze door haar kleur niet opvalt bij insecten. Het web heeft een doorsnede van ongeveer 10 cm en wordt ongeveer drie meter hoog opgehangen. Het web bestaat uit 20-30 stralen met een vangspiraal van 10-15 windingen. Het web kan ook als een halve cirkel zijn gemaakt.

In juli zetten de vrouwtjes in de omgeving van het web drie eicocons af. Deze zijn wit tot geelachtig gekleurd en bevatten 140-160 eitjes. Geslachtsrijpe spinnen komen vanaf mei tot in augustus voor. Een volwassen mannetje wacht in het net van een vrouwtje tot deze paringsbereid is. De spinnen overwinteren in het juveniele stadium op twijgen.

Bron: Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.