© 2012 Ann

Vogelmelk – Star of Bethlehem

Zomaar aan komen waaien.

Vogelmelk  – Ornithogalum. –  is een geslacht van bolgewassen uit de  aspergefamilie (Asparagaceae). De botanische naam Ornithógalum is afkomstig van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent – ‘ornithos’ = vogel, – ‘gala‘ = melk. In de Lage landen komen vier soorten voor. De gewone vogelmelkOrnithogalum umbellatum is een 10-30 cm hoge, giftige plant.

De plant vermeerdert zich zowel door zaad als vegatief door bolletjes.De plant is in Nederland beschermd.

Plaatselijk wordt Gewone Vogelmelk ook wel “snottebel” genoemd.De bloemen van deze plant zijn zeer gevoelig voor licht en warmte. Op gure, sombere voorjaarsdagen gaan ze niet eens open. Maar als de zon schijnt, gaan ze ’s morgens al vroeg open en komen de stralende, witte bloemen te voorschijn. Zodra het koeler wordt, gaan de bloemen, ook bij mooi weer, al weer dicht.

Het bloemscherm bestaat uit zo’n twintig zuiver witte stervormige bloemetjes met op de achterzijde groene strepen die vrijwel niet worden opgemerkt wanneer de bloemetjes wijd geopend zijn.

Star of Bethlehem

In het Midden-Oosten, met name in het oude Palestina en in Syrië, golden de lelies – Vogelmelk is een lelieachtige – als het symbool van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid en in het voorjaar zijn er hele velden mee bezaaid, bijvoorbeeld rond Bethlehem.

Dat is de verklaring van de naam Star of Bethlehem – (in het Nederlands wordt de plant trouwens ook wel Ster-van-Bethlehem genoemd, maar alleen als gekweekte plant).De bloeitijd valt ook in de tijd van Pinksteren

Het verband met de zes-bladige bloem gaat echter dieper. Zijn stervorm lijkt model te hebben gestaan voor de zespuntige davidster, waarvan de twee in elkaar grijpende driehoeken de perfecte harmonie tussen het goddelijke en het aardse in de mens verzinnebeelden.

In de taal der bloemen staat de Vogelmelk voor zuiverheid of dankbaarheid.

bron: Wikipedia. – www.Plantaardigheden

 

 

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.