© 2012 Ann

Zicrona Caerulea – Blue Shield Bug

datum 2012-05-25.

Eitjes op bovenzijde blad van morel, het enige vlindertje die zich dagelijks laat zien is het koolwitje en af en toe het boomblauwtje. Maar na weken observeren ben ik er nog steeds niet zeker van van welk beestje de eitjes zijn, waarschijnlijk zijn het de eitjes zijn van de zicrona caerulea, maar dat weet ik niet zeker.

In het Engels wordt deze wants de blauwe wants  -Blue Shield Bug -genoemd, naar zijn typische, egaal blauwe, metallische kleur. Zoals veel dieren met metallische kleuren kan het blauw ook wel eens lila, koperkleurig of groenachtig zijn. Dat hangt mede af van de lichtinval.  Maar Zicrona caerulea is over het algemeen redelijk kleurvast. De larven zijn niet metallic en bovendien heel anders gekleurd: zwart met rode partijen op het achterlijf. De volwassen wantsen kunnen wel vliegen, maar doen het niet vaak. Met een lengte van slechts 5 tot 8 mm een kleine soort die mede daarom niet altijd opvalt.

De eerste larven zien we in het late voorjaar. Net als de volwassen dieren zuigen ze zowel aan insectenlarven als aan planten. In onze tuin wordt vooral gejaagd op de larven van Altica oleracea, een klein bladhaantje dat massaal voorkomt op onze teunisbloemen. Overigens zal deze wants niet in elke tuin even vaak opduiken. Hij heeft een voorkeur voor heidevelden, veengebieden en bosranden. Is zeldzaam in West-Nederland.

Ik heb geen idee wat er nu gebeurd is, zijn de eitjes nu uitgekomen of opgegeten door de  larven van de bugs, ik blijf de eitjes volgen.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.