© 2012 Ann

Kleine wespenbok – Clytus arietis

De kleine wespenbok is een vrij algemene soort die vooral leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en op bladeren wordt aangetroffen. Hij behoort tot de familie boktorren en heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, hoewel er ook andere kleurpatronen voorkomen zoals geel met zwarte strepen en vlekken.

Deze boktor lijkt sprekend op een wesp, en dat is niet toevallig. De reden is dat veel vogels en andere predatoren  de onschuldige kever met rust laten omdat de meeste dieren, net als mensen, een hekel hebben aan wespen. Dit imiteren van gevaarlijke of giftige soorten door niet-gevaarlijke soorten heet mimicry en komt veel voor in de natuur, hoewel zelden zo gespecialiseerd. Dit dier lijkt zo sterk op een wesp dat zelfs een kenner twee keer moet kijken. De kleine wespenboktor heeft de wesp namelijk op diverse gebieden geïmiteerd; De kleine wespenbok leeft voornamelijk van stuifmeel. Een vrouwtje eet zo af en toe een ander insect omdat de eitjes extra voedingsstoffen nodig hebben, Volwassen kevers leven slechts enkele weken, en zijn voornamelijk van mei tot juli te zien.
De larven leven veel langer, ongeveer anderhalf jaar, en eten rottend loofhout, liefst van de beuk, en enkel exemplaren die door een bepaalde schimmel zijn aangetast. Naast de beuk eten ze ook wel andere boomsoorten, net zoals de kever van diverse bloemensoorten leeft. Dieren die van meerdere soorten leven worden overigens ook wel polyfaag genoemd.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.